Tekstgrootte
De Nijepoort was in januari 2014 de eerste basisschool in de gemeente en één van de eerste scholen in Nederland die met het Vignet Gezonde School erkenning kreeg voor de kwaliteit van haar beleid gericht op de gezondheid en de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen.
Het Vignet Gezonde School is een erkenning voor basisscholen die structureel, planmatig en integraal werken aan het verbeteren van de gezondheid van leerlingen en personeel. Een belangrijk onderwerp binnen het onderwijs, dat samenhangt met actuele thema’s als zelfvertrouwen, omgaan met elkaar, groepsvorming en pesten.
Naast het Vignet Gezonde School, ontving De Nijepoort ook het themacertificaat sociaal-emotionele ontwikkeling. Het thema sociaal-emotionele ontwikkeling gaat over de psychosociale gezondheid van kinderen. Denk aan het bevorderen van een veilig schoolklimaat, stimuleren van sociale competenties en het hebben van een vertrouwenspersoon.
In schooljaar 2021-2022 ontving de school het certificaat Relaties en Seksualiteit. De leerkrachten hebben diverse scholingen gevolgd en houden hun kennis en kunde actief bij. Jaarlijks doen we mee aan de week van de lentekriebels en binnen de Leefstijl lessen wordt aandacht besteed aan deze onderdelen.
Voor het realiseren en behouden van een gezonde school, met als belangrijkste thema de sociaal-emotionele ontwikkeling van onze leerlingen, zetten wij onder andere de volgende activiteiten in:
KiVa
Positive Behavior Support
Week van de lentekriebels
Zie de pagina "KiVa".
Positive Behaviour Support is een methode gericht op het creëren van een omgeving die het leren bevordert en gedragsproblemen voorkomt. Dit begint bij het gezamenlijk formuleren van de waarden die de school belangrijk vindt. Vervolgens benoemt het schoolteam het gedrag dat past bij deze waarden en leert het de kinderen actief aan. Adequaat gedrag wordt hierna systematisch positief bekrachtigd. Hiermee wordt een veilig en positief schoolklimaat gecreëerd, waarin elke leerling optimaal kan profiteren van het geboden onderwijs. Door op een positieve manier regels te maken die voor de hele school gelden, weten alle kinderen wat er van ze verwacht wordt.
Op basisschool de Nijepoort doen we al jaren mee aan de Week van de Lentekriebels. We gebruiken hierbij de methode van Rutgers. De thema’s seksualiteit en seksuele diversiteit staan in de kerndoelen van het onderwijs. Basisscholen zijn daarom, net als middelbare scholen, verplicht om hier aandacht aan te besteden.
De Week van de Lentekriebels vindt altijd in het voorjaar plaats. Leerlingen zijn op dat moment in het jaar goed gewend aan elkaar en aan hun leerkracht. De sociale veiligheid in de klas is daarmee optimaal om deze thema’s te bespreken. Goede lessen relationele en seksuele vorming helpen bovendien om respectvol gedrag tussen leerlingen te versterken en verder te bouwen aan een veilig school- en klassenklimaat.
De lessen over relationele en seksuele vorming op school sluiten aan bij de leeftijd en ontwikkeling van de kinderen. De leerkracht zijn in staat zijn om gesprekken over deze thema's op een veilige manier te begeleiden en zijn opgeleid om in hun lessen tussen leerlingen te differentiëren. Dat geldt ook voor thema's als weerbaarheid, relaties en seksualiteit. Als je als ouder vragen hebt, kun je contact opnemen met de school.