Tekstgrootte
Schooladvies Voortgezet Onderwijs
In groep 8 krijgen kinderen een schooladvies voor het vervolgonderwijs. Eind groep 7 wordt al een voorlopig schooladvies gegeven. Het niveau waarop een leerling instapt is afhankelijk van de visie van de basisschool. Zowel het vooradvies als het definitieve advies wordt in een gesprek met ouders toegelicht.
Factoren voor het schooladvies
Een aantal factoren speelt direct mee bij het vaststellen van een schooladvies:
De werkhouding van een kind. Aan de werkhouding kunnen leerkrachten bepalen of een kind zijn huiswerk zal maken (zoals op de havo en het vwo verwacht wordt), zich in zal blijven zetten en met tegenslagen om kan gaan.
De sociaal-emotionele ontwikkeling van een kind. We schatten in of een leerling zich in een bepaalde klas kan redden en hoe het met sociale situaties om kan gaan.
De scores op Cito-toetsen (het leerlingvolgsysteem). Deze toetsen geven een feitelijke weergave van het niveau van een kind. Met name de toetsen vanaf groep 6 worden bij het advies betrokken.
De scores op methodetoetsen voor onder meer rekenen en begrijpend lezen. Deze geven aan hoe een leerling scoort op de korte termijn, dus net nadat de lesstof behandeld is.
Wie stellen het schooladvies vast?
Op de Nijepoort zijn de leerkrachten van groep 7 en 8 betrokken bij het advies. Deze stellen in overleg met de intern begeleider en de directie het schooladvies vast. Deze adviezen worden ook besproken met het leerkrachtenteam. Eventueel worden in het proces andere leerkrachten betrokken. Het schooladvies is bindend. Als ouders kun je het er niet mee eens zijn, maar het advies kan door ouders niet worden veranderd.
Doorstroomtoets
Vanaf schooljaar 2023-2024 verandert de naam van de eindtoets in ‘Doorstroomtoets’. Met de nieuwe naam wordt duidelijk dat de leerling zich ook na het afnemen van de toets in groep 8 blijft ontwikkelen. Ook in het vervolgonderwijs kan een leerling nog wisselen van onderwijstype en zo de best passende plek vinden.
Doorslaggevendheid
Het schooladvies van de basisschool wordt door de middelbare school aangenomen en verwerkt. De middelbare school vertrouwt hierbij op de basisschool, omdat die de voorgaande 8 jaren de ontwikkeling van een kind van dichtbij heeft gezien.
Ouders die het niet eens zijn met het schooladvies kunnen dit kenbaar maken. Het advies wordt daar echter niet door aangepast. Er kan wel met de basisschool worden afgesproken dat een heroverweging plaatsvindt als de Doorstroomtoets hoger wordt gescoord dan het huidige advies. Dit gebeurt in zo’n 6 tot 10% van de gevallen.